Jaká jsou fakta o jaterní očistě olejem?

zařazeno do: Otázky a odpovědi, Živá strava | 3

Vynálezcem této zábavné očisty je Andreas Moritz. Tento „guru“ zdravého způsobu života zemřel v roce 2012, jen ve věku 58 let(i). Ve své knize autor doporučuje jaterní očistu olejem nejen těm, co mají špatné zlozvyky, jako kouření a alkoholismus, ale také všem, kteří konzumují: sůl, cukr, čokoládu, jogurt, pozdě večeří a dokonce používají zubní pastu. Podle něj, i vitariání bez ohledu na svůj jídelníček, pokud pozdě večeří, čistí si zuby pastou nebo se často dívají na TV, jsou odsouzení mít … Celý článek

Co je autolýza?

zařazeno do: Otázky a odpovědi, Živá strava | 0

Mýtus – Při trávení syrové rostlinné stravy dochází k samo-rozpuštění, které nezatěžuje trávicí systém. Mezi vitariány existuje mýtus o PLNÉ indukované autolýze syrové stravy, jejíž podstatou je, že všechny syrové potraviny údajně na 100% stráví samy sebe a trávicí systém přitom nemusí plnit své funkce a není tak zatížen. Abychom pochopili podstatu autolýzy syrové stravy, pojďte se podívat na základní informace o procesu samovolného rozkladu biologického materiálu. Autolýza – je to proces samovolného rozpuštění živých buněk a tkání pod vlivem … Celý článek

Podzimní šťáva z vlastní zahrádky

zařazeno do: Živá strava | 0

Toto léto jsem jedl hodně celého ovoce a málo odšťavňoval, ale potom jak nám na zahrádce dozrála jablka a mrkev pustili jsme se do odšťavňování všeho možného. Chtěl bych se s vámi podělit o jeden z mých oblíbených podzimních nápojů z jablek, mrkve, celeru, citronu a řepy. Tento nápoj je bohatý na vitamíny  A, B, C a hlavně na železo, měď, zinek, křemík, vápník, hořčík a draslík. Nemějte obavy a klidně přidejte zázvor, tím tento nápoj jenom vylepšíte :-) Dobrou chuť :-) … Celý článek

Chleba s „máslem“ a zelenou cibulkou

zařazeno do: Živé recepty | 0

V dětství jsem miloval chleba s máslem a zelenou cibulkou. Rozhodl jsem se tam vrátit a znovu si připomenout tu kouzelnou chuť dětství. :-) Chleba jsem vyrobil z naklíčené pohanky a slunečnice, které jsem umixoval v mixeru s přidáním sušených rajčat, vody a koření. Hotové „těsto“ dáme do formy a pak do ledničky na pár chodím. Poté chleba nakrájíme na tenké placky a sušíme v sušičce (viz recept Nepečený chléb z pohanky a slunečnice). Namazal jsem avokádo na chleba, posypal jarní cibulkou … Celý článek

Borůvkový nápoj s kolagenem

zařazeno do: Živé recepty | 0

Je známo, že borůvky jsou léčivou potravinou, která je plná antioxidantů, organického železa a vitamínu C. A když k borůvkám přidáme Irský mech, který je zdrojem rostlinného kolagenu a rozmixujeme v mixeru s datlemi, dostaneme výborný velmi chutný vitamíny nabitý nápoj s výraznou barvou.

Letní salát z mrkve

zařazeno do: Živé recepty | 0

Uprostřed léta často mívám chutě na sladkou českou mrkev s citronovou šťávou. Teď jsem ale pod rukou měl sladkou červenou papriku, měkoučké avokádo a cukrovou kukuřici. Tyto tři ingredience dohromady vytvořily úžasný salát plný slunce. Určitě si jej vyzkoušejte! Pro jednu porci salátu „Sluníčko“ budeme potřebovat: 3-4 střední bio mrkve ½ citronu ½ sladké papriky ½ avokáda 1-2 cukrové kukuřice Nastrouháme mrkev na struhadle, nakrájíme papriku, avokádo, přidáme kukuřici a citronovou šťávu. Můžete do salátu nastrouhat křen, ale nesolte! :-) Dobrou chuť … Celý článek

Raw rybízová marmeláda

zařazeno do: Živé recepty | 0

Dneska jsem sbíral rybíz a opět zkoušel vyrobit lahodnou marmeládu. Letos jsem to zkusil nejen z červeného rybízu, ale také z černého. Chutnalo to opravdu božsky. Dejte do mixeru rybíz, čerstvé datle a trochu vody, rozmixujte a hotovo! S poměrem jednotlivých ingrediencí lze insperementovat a vytvářet různé chutě. Proto neuvádím přesné poměry. Datle jsem použil od Amise. Pokud byste byli v jeho obchůdku nezapomeňte říct, že jste z webu frutarian.cz, a že jíte živou stravu, Amis by vám měl dat slevu na … Celý článek

Léto na živé stravě

zařazeno do: Jídelníček, Živá strava | 0

Moji drazí jedlíci, s radosti bych se s vámi podělil o můj aktuální jídelníček. Doufám, že pro někoho z vás to může být zajímavé a inspirující :-) Osobně preferuji co nejednodušší způsob stravování tepelně nezpracovanými potravinami rostlinného původu a to z větší části ovocem, zeleninou, zelenými listy rostlin a s co nejmenším množstvím rostlinných tuků, například kokosová dužina, avokádo a semínka (lněné semínko, chia atd). Ihned po probuzení dělám pár workoutů, se protahuji anebo si jdu zaběhat. Po cvičení si odšťavňuji … Celý článek

Nízkotučný okurkový salát v rajčatové omáčce

zařazeno do: Živé recepty | 0

Pokračuji ve svých experimentech s nízkotučnými dresingy a neustále objevují nové chutě. :-) Do rukou se mi dostalo nádherné avokádo, které jsem musel nějak použit. Tady je menší modifikace předchozího salátu s mangovým dresingem, který jak jsem zjistil chutná božsky i s okurkou. Tentokrát jsem místo manga přidal třetinku avokáda (zbytek v pohodě vydrží do dalšího dne v ledničce) a cibulku. Jak už jsem se zmírňoval, snažím se omezovat tuky, což přispívá k ještě lepšímu zážitku z života na živé … Celý článek

1 2 3 4 6