Chleba s “máslem” a zelenou cibulkou

zařazeno do: Živé recepty | 0

V dětství jsem miloval chleba s máslem a zelenou cibulkou. Rozhodl jsem se tam vrátit a znovu si připomenout tu kouzelnou chuť dětství. :-) Chleba jsem vyrobil z naklíčené pohanky a slunečnice, které jsem umixoval v mixeru s přidáním sušených rajčat, vody a koření. Hotové “těsto” dáme do formy a pak do ledničky na pár chodím. Poté chleba nakrájíme na tenké placky a sušíme v sušičce (viz recept Nepečený chléb z pohanky a slunečnice). Namazal jsem avokádo na chleba, posypal jarní cibulkou … Celý článek

Borůvkový nápoj s kolagenem

zařazeno do: Živé recepty | 0

Je známo, že borůvky jsou léčivou potravinou, která je plná antioxidantů, organického železa a vitamínu C. A když k borůvkám přidáme Irský mech, který je zdrojem rostlinného kolagenu a rozmixujeme v mixeru s datlemi, dostaneme výborný velmi chutný vitamíny nabitý nápoj s výraznou barvou.

Letní salát z mrkve

zařazeno do: Živé recepty | 0

Uprostřed léta často mívám chutě na sladkou českou mrkev s citronovou šťávou. Teď jsem ale pod rukou měl sladkou červenou papriku, měkoučké avokádo a cukrovou kukuřici. Tyto tři ingredience dohromady vytvořily úžasný salát plný slunce. Určitě si jej vyzkoušejte! Pro jednu porci salátu “Sluníčko” budeme potřebovat: 3-4 střední bio mrkve ½ citronu ½ sladké papriky ½ avokáda 1-2 cukrové kukuřice Nastrouháme mrkev na struhadle, nakrájíme papriku, avokádo, přidáme kukuřici a citronovou šťávu. Můžete do salátu nastrouhat křen, ale nesolte! :-) Dobrou chuť … Celý článek

Raw rybízová marmeláda

zařazeno do: Živé recepty | 0

Dneska jsem sbíral rybíz a opět zkoušel vyrobit lahodnou marmeládu. Letos jsem to zkusil nejen z červeného rybízu, ale také z černého. Chutnalo to opravdu božsky. Dejte do mixeru rybíz, čerstvé datle a trochu vody, rozmixujte a hotovo! S poměrem jednotlivých ingrediencí lze insperementovat a vytvářet různé chutě. Proto neuvádím přesné poměry. Datle jsem použil od Amise. Pokud byste byli v jeho obchůdku nezapomeňte říct, že jste z webu frutarian.cz, a že jíte živou stravu, Amis by vám měl dat slevu na … Celý článek

Léto na živé stravě

zařazeno do: Jídelníček, Živá strava | 0

Moji drazí jedlíci, s radosti bych se s vámi podělil o můj aktuální jídelníček. Doufám, že pro někoho z vás to může být zajímavé a inspirující :-) Osobně preferuji co nejednodušší způsob stravování tepelně nezpracovanými potravinami rostlinného původu a to z větší části ovocem, zeleninou, zelenými listy rostlin a s co nejmenším množstvím rostlinných tuků, například kokosová dužina, avokádo a semínka (lněné semínko, chia atd). Ihned po probuzení dělám pár workoutů, se protahuji anebo si jdu zaběhat. Po cvičení si odšťavňuji … Celý článek

Nízkotučný okurkový salát v rajčatové omáčce

zařazeno do: Živé recepty | 0

Pokračuji ve svých experimentech s nízkotučnými dresingy a neustále objevují nové chutě. :-) Do rukou se mi dostalo nádherné avokádo, které jsem musel nějak použit. Tady je menší modifikace předchozího salátu s mangovým dresingem, který jak jsem zjistil chutná božsky i s okurkou. Tentokrát jsem místo manga přidal třetinku avokáda (zbytek v pohodě vydrží do dalšího dne v ledničce) a cibulku. Jak už jsem se zmírňoval, snažím se omezovat tuky, což přispívá k ještě lepšímu zážitku z života na živé … Celý článek

Zázračný chlorofyl aneb zelená krev

zařazeno do: Jídelníček, Živá strava | 0

Hodně často slýchávám od lidí, že se dovážené tropické ovoce sklízí moc brzy, pěstuje se na půdě chudé na živiny, a proto není pro nás tolik výživově hodnotné, jakým by mohlo být. Určitě je něco z toho pravda a proto bych se s vámi rád podělil o svoje experimentování s pitím šťáv ze zelených trav, které nám můžou pomoci s dodáním veškerých potřebných vitamínů a minerálních látek. Chlorofyl je nejdůležitější molekulou na světě. Díky chlorofylu dochází k fotosyntéze, tedy k … Celý článek

Nízkotučný salát s mango dresingem

zařazeno do: Živé recepty | 0

Chtěl bych se s vámi podělit o výsledky mých experimentování s živou stravou :-) S příchodem léta jsem začal jíst víc sladkého ovoce a různorodé zeleně a méně rostlinných tuků v podobě avokáda, kokosové dužiny nebo semínek, které jsem nahradil mangem. Mango je skvělým základem pro jakýkoliv dresing do vašeho salátu. Proč omezovat tuky a jíst více ovoce a zelených listů? Protože tuky (i ty rostlinné) se dlouho tráví, zpomalují vstřebání rychlých cukrů z krve, zatěžují slinivku a hlavně zpomalují … Celý článek

“Poslední večeře” v podání Newsweeku

zařazeno do: Živá strava | 0

Dnes vyšlo nové vydání časopisu Newsweek, ve kterém se dozvíte o nových trendech ve stravování, např. veganství, raw food, frutariánství a paleo. Z časopisu jsem se dozvěděl, že Steve Jobes – zakladatel firmy Apple, měl podobné stravovací návyky jako já, což mě velmi potěšilo :-) Měl jsem čest se vyfotit s mistrem světa v thajském boxu v super těžké váze + 96.6kg, profi mistrem České republiky a vicemistrem King of Ring veganem Janem Můllerem, půvabnou a překrásnou Miroslavou Malaníkovou a její … Celý článek

1 2 3 4 5 8