Ostrý podzimní salát z mrkve a jablek

zařazeno do: Živé recepty | 0

Dneska bych se chtěl podělit o zajímavý recept na podzimní salát z bedýnkových dobrot. Od českých farmářů odebírám bedýnky, které se většinou skládají z jablek, hrušek, mrkve, řepy a něčeho zeleného např. kopru, rukoly, špenátu atd. Z toho všeho lze vždycky vymyslet něco dobrého. Tentokrát jsem v kuchyňském robotu nastrouhal jablka a mrkev. Za chladnějšího období mívám chutě na něco tučného a ostrého, proto jsem do salátu přidal trochu lněného oleje a křen. Salát jsem ozdobil hrstkou sušených oliv. Výsledek … Celý článek

Naklíčená pohanka s koko dresingem

zařazeno do: Živé recepty | 0

S příchodem chladnějšího období jsem začal jíst víc naklíčené pohanky, která je skvělým zdrojem energie. Naklíčená pohanka obsahuje sacharidy, bílkoviny, vitamíny skupiny B, minerály (draslík, hořčík, fosfor, železo, vápník) a spoustu jiných prospěšných živin pro lidský organismus. Samotná naklíčená pohanka chutná skvělé. Rozhodl jsem se jí však ještě trochu vylepšit pomoci úžasného dresingu z dužiny mladého kokosu. Ingredience: bio pohanka 100g 1 mladý kokos 1 zralé avokádo 1/2 citronu 1 čerstvá datle jakékoliv sušené mořské řasy (volitelně) malý kousíček čili … Celý článek

Nákup tropického ovoce v Sapě

zařazeno do: Video tvorba | 0

S příchodem chladnějšího podzimního období nabídka čerstvého ovoce už není tak pestrá a proto když mám chuť na exotické plody a nejsem zrovna na dovolené, zajedu si do pražské vietnamské tržnice SAPA. Je největší asijskou tržnici v CR a tak je zde možné pořídit duriany, jackfruit, thajské kokosy a mnohé další exotické druhy ovoce i zeleniny. Nejedná se ovšem o každodenní nákup, ale jen o chuťový zážitek jednou za nějakou dobu. Zde je náš krátký příspěvek z takového nákupu v … Celý článek

Zázvor a ananas jako první pomoc při chřipce a nachlazení

zařazeno do: Tropické ovoce, Živé recepty | 0

Během chladnějšího období když už nemáme tolik kvalitního ovoce pro podporu našeho imunitního systému, může docházet k onemocněním chřipkou. V tomto případě mám vyzkoušeno – pomůže zázvor! Každý naturista by měl vědět, že největší hodnota zázvoru je v jeho podzemní části, v jeho rozvětveném kořenovém systému. V této části je soustředěno velké množství éterických olejů, které dávají zázvoru jedinečnou štiplavou chuť. A to díky obsažené látce gingerol, která patří do specifické třídy fenolů. Zázvor je zdrojem veškerých živin, obsahuje vitamíny … Celý článek

Čerimoja – nejlahodnější ovoce na světě, které můžete pěstovat doma

zařazeno do: Tropické ovoce | 0

Anona cherimola (česky čerimoja) pochází z tropických krajů a je to nejlahodnější ovoce na světě. Chuťově připomíná banánovou hrušku s karamelovou příchuti. Poprvé s čerimojou jsem se setkal na ovocném trhu v Keňi. Na štěstí se toto ovoce dováží i do České republiky. V podzimním období čerimoju lze sehnat například v Holešovické nebo Štěpánské tržnici v Praze. V dobré kvalitě se také prodává ve Vietnamské tržnici SAPA. Zralý plod poznáme podle jeho mělkosti. Čerimoja se většinou prodává tvrdá, avšak rychle … Celý článek

Nepečený chléb z pohanky a slunečnice

zařazeno do: Živé recepty | 0

Chtěl bych se s vámi podělit o můj oblíbený recept na nepečený chléb z pohanky, který je velmi dobrý a chutný. Recept je velmi jednoduchý. Těsto vyrobíme z následujících ingrediencí: 1 balení zelené pohanky 1 balení slunečnicových semínek 1/2 sklenice rozemletých lněných semínek pár sušených rajčat voda Pohanku na jednu noc dáme do vody. Potom jeden až dva dny klíčíme. Slunečnici stačí dat na jednu noc do vody. Pohanky je třeba mít v poměru vůči slunečnici 3:1. Len rozemeleme v mlýnku … Celý článek

Život bez jídla aneb krásná lež

zařazeno do: Živá strava | 6

Asi jste už slyšeli o tzv. breathariánech, kteří šiří informace o možnostech žití bez příjmu fyzické stravy. Tito lidé tvrdí, že se živí pránou – kosmickou energii, kterou přijímají buď dechem, v podobě sladké tekutiny, která se objevuje v ústech, koukáním do slunce, pomoci třetího oka anebo přijímají tuto energii celým tělem. O životě bez jídla se uspořádávají semináře, workshopy a praktikují se dokonce iniciační techniky pro přechod na pránu. Jelikož poslední dobu jsme všichni doslova bombardováni tímto jevem či … Celý článek

Podzimní dobroty ze zahrádky aneb co teď jím

zařazeno do: Jídelníček, Živá strava | 0

Lidé se mě často ptají co teď jím, a tak jako vloni bych o tom chtěl opět napsat malý článek :-) Můj aktuální jídelníček se skládá ze zdravých a dostupných potravin pro každého. Podle mě není nic jednoduššího, než jíst živou stravu. Již třetím rokem bydlím ve vesnici v domečku s malou zahrádkou, a čím dál víc si uvědomuji výhody pěstování vlastních potravin. Jahody, maliny, třešně, rajčata, jablka a hrušky. Ty naše chutnají prostě jinak, než ty co se prodávají … Celý článek

Divoké smoothie ze zahrádky

zařazeno do: Živé recepty | 0

Pomálu nám končí babí léto, ale na zahrádce stále rostou pampelišky a kopřivy, které jsou výbornými ingrediencemi do detoxikačního smoothie. Pojďte ven natrhat (s láskou :-) poslední mladé lístečky a jejích květy. Rozmixujeme veškerou zeleň dohromady s jablkem a špenátem. Pokud nejste si zvyklí na trochu divokou příchuť kopřivy nebo pampelišek, přidejte do mixéru jeden zralý banán, pár sušených datlí a několik lžiček chia semínek. Výsledek vás určitě ohromí :-) Kopřiva je bohatým zdrojem rostlinného proteinu a proto se jí … Celý článek

Moje zkušenosti se suchým půstem

zařazeno do: Živá strava | 0

AKTUALIZACE OD 24.11.2016: V žádném případě nedoporučuji provádět žádné půsty a to jak na vodě tak i bez vody – pozn. autora. Se svými prvními půsty jsem začal ještě před 6 lety, kdy jsem se rozhodl pro přechod na 100% živou stravu. Nikdy nezapomenu na svůj první jednodenní půst. Po dnu bez jídla jsem se probudil v noci kvůli silnému bušeni srdce a silnou touhou po jablku, které jsem musel v tu noc sníst. Pak se mi udělalo dobře. Tato zkušenost … Celý článek

1 2 3 4 5 6