Co je živá raw strava?

zařazeno do: Otázky a odpovědi, Živá strava | 0

Vitariáni pojídají tzv. živé jídlo (raw food), které neprošlo tepelnou úpravou nad 42 stupňů Celsia. Pojem raw food byl převzat z anglických výrazů raw [ró], v překladu „syrový“, a food [fúd] s doslovným překladem „jídlo“, volně také „strava“. V českém jazyce označuje jako živá strava. Raw food vychází z myšlenky, že tepelně upravená strava výrazně ztrácí své výživové hodnoty. Za hraniční považuje teplotu cca 42°, nad kterou dochází ke zničení živin a důležitých enzymů. Vitariáni totiž tvrdí, že enzymy tvoří … Celý článek

Co je detoxikace?

zařazeno do: Otázky a odpovědi, Živá strava | 0

Detoxikace – je proces mobilizace obranyschopnosti organismu, jejímž cílem je neutralizovat a odstranit auto-intoxikaci (otravu jedy vytvořenými v organismu). Jsou-li obranné mechanismy organismu schopny neutralizovat toxické látky, potom nedochází k viditelným projevům auto-intoxikace, i když ta zůstává v latentní formě a může se projevovat jako hyperaktivita životně důležitých funkcí. Vitariání naivně věří, že po přechodu na syrovou stravu, i po delší době, například po roce, mohou mít nejrůznější “očisty” a “detoxy” v souvislosti s jejich předchozím nezdravým způsobem stravování. Zdá se, … Celý článek

Co je leukocytóza?

zařazeno do: Otázky a odpovědi, Živá strava | 0

Údajně po požití tepelně upravené stravy do teploty vyšší než 42°C v těle dochází k procesu zvanému leukocytóza, při kterém se zvyšuje počet bílých krvinek v krvi, které mají obrannou funkci a objevují se vždy po vpádu cizích částic do těla (antigenů). Tento mýtus vychází z „vědecké studii“ potravinové leukocytózy, která byla provedená v roce 1930 švýcarským vědcem Paulem Kuchakovym. Ve svých pokusech, experimentátor zjistil, že trávení zvyšuje počet leukocytů v krvi. Podle něj, syrová strava ve svém přirozeném stavu nezpůsobuje žádnou … Celý článek

Proč nejím maso?

zařazeno do: Otázky a odpovědi, Živá strava | 1

Maso je v podstatě kus mrtvoly, zbavený života, který ihned po smrti zvířete podléhá rozkládacím procesům. Kromě etických a duchovních důvodů  samotný fakt pojídaní mrtvol pro mě není přípustný. Kromě toho maso mrtvých zvířat vyvolává ve střevech hnilobné procesy a může přispívat k výskytu parazitů.  Rozhodl jsem se pro rostlinou stravu také z etických a ekologických důvodů. Podle mě když nemůžeme zabíjet zvířata, neměli bychom je jíst ani platit někomu za jejich vraždu.  Živočišný průmysl škodí zdravému prostředí planety a přispívá ke zhoršení ekologických podmínek. … Celý článek

Proč již nejsem na 100% Raw

zařazeno do: Otázky a odpovědi, Živá strava | 10

Milí čtenáři mého blogu, šest let svého života jsem věnoval studiu možnosti žití čistě na rostlinné stravě, založené převážně na konzumaci ovoce, zeleniny, klíčků, malého množství ořechů, řas a hub bez jakéhokoli tepelného zpracování. Na vlastním těle jsem provedl dlouhodobý experiment, který bezesporu změnil můj život k nepoznání. Mnohonásobně se mi zlepšilo zdraví, sportovní výkony a vitalita. Zbavil jsem se nadváhy a potkal mnoho skvělých lidí. O přínosech života na živé stravě již několik let píši na tomto webu. Nyní bych … Celý článek

Co je autolýza?

zařazeno do: Otázky a odpovědi, Živá strava | 0

Mýtus – Při trávení syrové rostlinné stravy dochází k samo-rozpuštění, které nezatěžuje trávicí systém. Mezi vitariány existuje mýtus o PLNÉ indukované autolýze syrové stravy, jejíž podstatou je, že všechny syrové potraviny údajně na 100% stráví samy sebe a trávicí systém přitom nemusí plnit své funkce a není tak zatížen. Abychom pochopili podstatu autolýzy syrové stravy, pojďte se podívat na základní informace o procesu samovolného rozkladu biologického materiálu. Autolýza – je to proces samovolného rozpuštění živých buněk a tkání pod vlivem … Celý článek