Co je živá raw strava?

zařazeno do: Otázky a odpovědi, Živá strava | 0

Vitariáni pojídají tzv. živé jídlo (raw food), které neprošlo tepelnou úpravou nad 42 stupňů Celsia. Pojem raw food byl převzat z anglických výrazů raw [ró], v překladu „syrový“, a food [fúd] s doslovným překladem „jídlo“, volně také „strava“. V českém jazyce označuje jako živá strava. Raw food vychází z myšlenky, že tepelně upravená strava výrazně ztrácí své výživové hodnoty. Za hraniční považuje teplotu cca 42°, nad kterou dochází ke zničení živin a důležitých enzymů. Vitariáni totiž tvrdí, že enzymy tvoří … Celý článek

Co je detoxikace?

zařazeno do: Otázky a odpovědi, Živá strava | 0

Detoxikace – je proces mobilizace obranyschopnosti organismu, jejímž cílem je neutralizovat a odstranit auto-intoxikaci (otravu jedy vytvořenými v organismu). Jsou-li obranné mechanismy organismu schopny neutralizovat toxické látky, potom nedochází k viditelným projevům auto-intoxikace, i když ta zůstává v latentní formě a může se projevovat jako hyperaktivita životně důležitých funkcí. Vitariání naivně věří, že po přechodu na syrovou stravu, i po delší době, například po roce, mohou mít nejrůznější „očisty“ a „detoxy“ v souvislosti s jejich předchozím nezdravým způsobem stravování. Zdá se, … Celý článek

Co je leukocytóza?

zařazeno do: Otázky a odpovědi, Živá strava | 1

Údajně po požití tepelně upravené stravy do teploty vyšší než 42°C v těle dochází k procesu zvanému leukocytóza, při kterém se zvyšuje počet bílých krvinek v krvi, které mají obrannou funkci a objevují se vždy po vpádu cizích částic do těla (antigenů). Tento mýtus vychází z „vědecké studii“ potravinové leukocytózy, která byla provedená v roce 1930 švýcarským vědcem Paulem Kuchakovym. Ve svých pokusech, experimentátor zjistil, že trávení zvyšuje počet leukocytů v krvi. Podle něj, syrová strava ve svém přirozeném stavu nezpůsobuje žádnou … Celý článek

Proč nejím maso?

zařazeno do: Otázky a odpovědi, Živá strava | 1

Maso je v podstatě kus mrtvoly, zbavený života, který ihned po smrti zvířete podléhá rozkládacím procesům. Už samotný fakt pojídaní mrtvol pro mě není přípustný.  Kromě toho maso mrtvých zvířat vyvolává ve střevech hnilobné procesy a výskyt parazitů.  Rozhodl jsem se pro rostlinou stravu také z etických a ekologických důvodů. Podle mě když nemůžeme zabíjet zvířata, neměli bychom je jíst ani platit někomu za jejich vraždu.  Živočišný průmysl škodí zdravému prostředí planety a přispívá ke zhoršení ekologických podmínek. Podle mě veganství je moderním stravovacím systémem, … Celý článek

Proč nejím ani ryby?

zařazeno do: Otázky a odpovědi | 1

Ryby jsou živočichové, když já se stravuji pouze rostlinnou stravou! A jinak … Odborníci životního prostředí ve státu Virginie (Virginia’s Department of Environmental Quality) zjistili, že obsah polychlorovaných bifenylů (PCB) u sumců a kaprů činí 3212 PCB, což pětkrát přesahuje maximální povolenou úroveň. PCB – je chemická látka, která se používá při výrobě elektrických zařízení, brzdových kapalin a kopírovacího papíru. Tyto škodlivé látky se hromadí v jezerech a řekách, a pak, stejně jako rtuť a ostatní chemikálie přes žábry pronikají do … Celý článek

Proč již nejsem na 100% Raw

zařazeno do: Otázky a odpovědi, Živá strava | 10

Milí čtenáři mého blogu, šest let svého života jsem věnoval studiu možnosti žití čistě na rostlinné stravě, založené převážně na konzumaci ovoce, zeleniny, klíčků, malého množství ořechů, řas a hub bez jakéhokoli tepelného zpracování. Na vlastním těle jsem provedl dlouhodobý experiment, který bezesporu změnil můj život k nepoznání. Mnohonásobně se mi zlepšilo zdraví, sportovní výkony a vitalita. Zbavil jsem se nadváhy a potkal mnoho skvělých lidí. O přínosech života na živé stravě již několik let píši na tomto webu. Nyní bych … Celý článek

Co je autolýza?

zařazeno do: Otázky a odpovědi, Živá strava | 0

Mýtus – Při trávení syrové rostlinné stravy dochází k samo-rozpuštění, které nezatěžuje trávicí systém. Mezi vitariány existuje mýtus o PLNÉ indukované autolýze syrové stravy, jejíž podstatou je, že všechny syrové potraviny údajně na 100% stráví samy sebe a trávicí systém přitom nemusí plnit své funkce a není tak zatížen. Abychom pochopili podstatu autolýzy syrové stravy, pojďte se podívat na základní informace o procesu samovolného rozkladu biologického materiálu. Autolýza – je to proces samovolného rozpuštění živých buněk a tkání pod vlivem … Celý článek

Jaká jsou fakta o jaterní očistě olejem?

zařazeno do: Otázky a odpovědi, Živá strava | 3

Vynálezcem této zábavné očisty je Andreas Moritz. Tento „guru“ zdravého způsobu života zemřel v roce 2012, jen ve věku 58 let(i). Ve své knize autor doporučuje jaterní očistu olejem nejen těm, co mají špatné zlozvyky, jako kouření a alkoholismus, ale také všem, kteří konzumují: sůl, cukr, čokoládu, jogurt, pozdě večeří a dokonce používají zubní pastu. Podle něj, i vitariání bez ohledu na svůj jídelníček, pokud pozdě večeří, čistí si zuby pastou nebo se často dívají na TV, jsou odsouzení mít … Celý článek