Co je autolýza?

zařazeno do: Otázky a odpovědi, Živá strava | 0

Mýtus – Při trávení syrové rostlinné stravy dochází k samo-rozpuštění, které nezatěžuje trávicí systém.

Mezi vitariány existuje mýtus o PLNÉ indukované autolýze syrové stravy, jejíž podstatou je, že všechny syrové potraviny údajně na 100% stráví samy sebe a trávicí systém přitom nemusí plnit své funkce a není tak zatížen. Abychom pochopili podstatu autolýzy syrové stravy, pojďte se podívat na základní informace o procesu samovolného rozkladu biologického materiálu.

Autolýza – je to proces samovolného rozpuštění živých buněk a tkání pod vlivem vlastních enzymů obsažených v lyzozomech. Hlavními funkcemi lyzozomů – jsou štěpení a destrukce molekul různých látek, které jsou buď zachyceny buňkami z vnějšího prostředí, anebo jsou strukturními molekulami samotných buněk. Uvnitř lyzozomů se nachází vhodné prostředí k degradaci mnoha různých typů organických látek, jako jsou cukry, tuky, bílkoviny nukleové kyseliny. Proto obsahují 50 různých druhů enzymů a navíc i výrazně kyselé prostředí (pH 5).

V případě odumření nebo zničení buněk, jsou aktivovány jejich lyzozomy, s velkým obsahem hydrolytických enzymů, které katalyzují rozklad bílkovin, tuků a sacharidů. Nicméně, je třeba poznamenat, že počet lyzozomů v rostlinných buňkách, je mnohem menší, než u živočišných buněk, proto autodigesce rostlinných buněk je mnohem pomalejší.

Většina informačních zdrojů, s cílem prokázat účinnost enzymů a autolýzy syrové stravy se odkazuje na pokus s žábou, který byl poprvé proveden fyziologem A.M. Ugolevym (1961). Avšak tento „důkaz“ má hrubou chybu. Abychom pochopili, kde je ta chyba, pojďme se podívat jak probíhal tento pokus:

Do průhledné nádoby naplněnou přirozenou lidskou žaludeční šťávou byla umístěna „syrová“ a tepelně upravená žába. Pak se po dvou nebo třech dnech „syrová“ žába úplně rozpustila, přičemž tepelně zpracovaná žába se nerozpustila a zůstaly zbytky.
Tímto pokusem, zastánci syrové stravy tvrdí, že k podobnému samo-rozpuštění dochází i u rostlinné stravy. A nakonec z toho dělají závěry, že syrová strava se v žaludku rozpouští. Ale ve skutečnosti takové závěry odhalují neznalost zastánců syrové stravy v základních rozdílech mezi živočišnými a rostlinnými buňkami.

Rostlinné a živočišné buňky se zásadně od sebe liší rychlosti a typem metabolismu, stejně jako jejich vnitřní a vnější strukturou. Proto přirovnávat k sobě tyto buňky je, mírně řečeno, projevem neznalosti. Ale, bohužel, tato mylná představa o totožnosti rostlinných a živočišných buněk se rychle rozšířila mezi všechny rawisty.

bunky

Abychom pochopili rozdíl mezi autolýzou živočišných a rostlinných potravin, potřebujeme vědět, že rostlinné buňky, na rozdíl od živočišných jsou obklopeny hustou buněční stěnou polysacharidů, odolnou proti kyselinám a žaludečním enzymům. Proto zahájení autolýzy u rostlinných buněk v žaludku není možné!

Za druhé, čas, který stráví zelenina a ovoce v kyselém prostředí žaludku, je velmi malý, který se měří v desítkách minut, a nyní si vzpomeňte na dobu trvání v pokusu Ugoleva, po které došlo k úplnému rozpuštění „syrové“ žáby.

Dalším, nejdůležitějším argumentem na podporu toho, že autolýza syrové rostlinné stravy je minimální, a veškeré trávení spadá na trávicí systém, je přítomnost vlastních enzymů v trávicích šťávách u plodožravců a býložravců. Koneckonců, kdyby veškerá syrová rostlinná strava sama sebe trávila v žaludku, pak v průběhu milionů let evoluce u zvířat, živících se hlavně ovocem a zelenými části rostlin, už by dávno došlo k atrofii zbytečných trávicích orgánů – žaludeční a střevní žlázy, jater a slinivky břišní. V dnešní době nic takového nepozorujeme!

Proto když autolýza syrového masa v případě masožravců v jejich trávicím traktu může mít nějakou hodnotu, tak u člověka autolýza při trávení rostlinné stravy nemá téměř žádný vyznám (!!!)

Tady je video s experimentem, který může provést každý doma a zjistit, že v případě rostlinné stravy nedochází k samo rozpuštění v žaludku.

Zdroje informací:

„Syrová strava proti předsudků“, Artem Demchukov.
Rozdíl mezi živočišnou a rostlinnou buňkou 

Líbí se Vám moje články a inspirují Vás? Nechte si zasílat novínky na email

Vstupem na tyto stránky souhlasíte s prohlášením o vyloučení odpovědnosti.

Už několik let testuji na sobě účinky rostlinné stravy, základní myšlenkou které je uctivé soužití se vším živým, dosažení optimálního zdraví bez zbytečného ubližování ostatním živým tvorům a bez zatěžování životního prostředí.


Na mých stránkách najdete zajímavé články o živé stravě a některé moje oblíbené recepty pro různá roční období. Více informací najdete v mém eBooku, kde se dozvíte jak živá strava mi změnila život!


Od druhé poloviny roku 2016 již se nestravuji pouze raw stravou a také ji nedoporučuji jako plnohodnotnou stravu víz můj nový článek Proč již nejsem na 100% živé stravě.

Pokud shledáte moji práci při psání obsahu těchto stránek a mého eBooku za přínosné, budu moc vděčný za jakoukoliv podporu, viz tato stránka.




  • Nechat komentář

    Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

    Komentáře autorů s vymyšlenou nebo neexistující emailovou adresou nebudou zobrazovány.