Co je leukocytóza?

zařazeno do: Otázky a odpovědi, Živá strava | 0

Údajně po požití tepelně upravené stravy do teploty vyšší než 42°C v těle dochází k procesu zvanému leukocytóza, při kterém se zvyšuje počet bílých krvinek v krvi, které mají obrannou funkci a objevují se vždy po vpádu cizích částic do těla (antigenů).

Tento mýtus vychází z „vědecké studii“ potravinové leukocytózy, která byla provedená v roce 1930 švýcarským vědcem Paulem Kuchakovym. Ve svých pokusech, experimentátor zjistil, že trávení zvyšuje počet leukocytů v krvi.

Podle něj, syrová strava ve svém přirozeném stavu nezpůsobuje žádnou reakci v krvi. Ale tepelně zpracované potraviny nebo převařená voda vždy vedou ke zvýšení počtu bílých krvinek. Avšak po přidání malého množství syrových potravin k vařenému jídlu k leukocytóze nedochází. Při konzumaci takových výrobků jako chléb, maso, ryby a vejce je zcela možné eliminovat výskyt leukocytózy přidáním malého množství zeleninového salátu.

Dnes se tyto “vědecké poznatky” z dávné minulosti, které jsou pravděpodobně založeny na nesprávném výkladu pozorovacích dat, můžou pouze rozesmát osoby obeznámené s medicínou. Nicméně, tato starodávná studie posloužila k hromadnému šíření dezinformací mezi zastánci syrové stravy. Každý si pro sebe vzal kus textu, který se nejvíc hodil a na základě toho vytvořil vlastní pravdy.

Tato jediná starodávná studie nemůže být důvěryhodným důkazem škodlivosti konzumace tepelně upravených potravin.

 


Už několik let testuji na sobě účinky rostlinné stravy, základní myšlenkou které je uctivé soužití se vším živým, dosažení optimálního zdraví bez zbytečného ubližování ostatním živým tvorům a bez zatěžování životního prostředí.


Poskytnout dar pomoci systému PayPal

Pokud shledáte moji práci při psání obsahu těchto stránek za přínosné, budu moc vděčný za jakoukoliv podporu, viz tato stránka.

Děkuji vám z celého srdce!

Líbí se Vám moje články a inspirují Vás? Nechte si zasílat novínky na email

Vstupem na tyto stránky souhlasíte s prohlášením o vyloučení odpovědnosti.