Čerimoja – nejlahodnější ovoce na světě, které můžete pěstovat doma

zařazeno do: Tropické ovoce | 0

Anona cherimola (česky čerimoja) pochází z tropických krajů a je to nejlahodnější ovoce na světě. Chuťově připomíná banánovou hrušku s karamelovou příchuti. Poprvé s čerimojou jsem se setkal na ovocném trhu v Keňi. Na štěstí se toto ovoce dováží i do České republiky. V podzimním období čerimoju lze sehnat například v Holešovické nebo Štěpánské tržnici v Praze. V dobré kvalitě se také prodává ve Vietnamské tržnici SAPA.

Zralý plod poznáme podle jeho mělkosti. Čerimoja se většinou prodává tvrdá, avšak rychle dozrává během několika dnů. Když plod je zralý lehce jej roztrhneme rukama na dvě půlky a sníme lahodnou dužinu lžičkou. Pecky nejsou jedlé, příroda se však postarala o to, abyste se jen tak nedostali k jedovatému jádru – pecka je velmi tvrdá.

Sapa
Vietnamské kulturní středisko a obchodní centrum SAPA

Čerimoja obsahuje vitamín C a vitamíny skupiny B. Díky své ideální kombinace kyselin a cukrů cherimoya je lehce stravitelné, výživné a velmi chutné ovoce. Konzumace těchto plodů normalizuje kyselost v žaludku, zlepšuje funkci jaterpřispívá ke snížení hmotnosti a normalizaci metabolismu.

Nutriční hodnoty na 100g:

  • Bílkoviny: 1,65
  • Tuky: 0,7
  • Sacharidy: 15,5
  • Voda: 79,5
  • Kalorie: 74

V Čechách se dá čerimoja pěstovat jako pokojová rostlina, na léto se dává ven, kde se ale nesmí vystavovat přímému slunci. Hodí se také výborně do zimních zahrad. Rostlina potřebuje alespoň částečné ochlazení přes zimu – postačuje pod 18-20°C. Pro vývoj plodů je nutné opylení květů. Mě se zatím povedlo vypěstovat asi 70 cm vysokou čerimoju. Údajně lze vypěstovat i plody, které jsou menší, ale stejně chutné.

Líbí se Vám moje články a inspirují Vás? Nechte si zasílat novínky na email

Vstupem na tyto stránky souhlasíte s prohlášením o vyloučení odpovědnosti.

Už několik let testuji na sobě účinky rostlinné stravy, základní myšlenkou které je uctivé soužití se vším živým, dosažení optimálního zdraví bez zbytečného ubližování ostatním živým tvorům a bez zatěžování životního prostředí.


Na mých stránkách najdete zajímavé články o živé stravě a některé moje oblíbené recepty pro různá roční období.


Pokud shledáte moji práci při psání obsahu těchto stránek a mého eBooku za přínosné, budu moc vděčný za jakoukoliv podporu, viz tato stránka.




  • Nechat komentář

    Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

    Komentáře autorů s vymyšlenou nebo neexistující emailovou adresou nebudou zobrazovány.