Výsledky zdravotního vyšetření na veganství

zařazeno do: Živá strava | 0

Nedávno jsem se zůčastnil výzkumného projektu MIST s názvem “Terapeutická modifikace střevního mikrobiomu dietou, pilotní observační studie”. Tento výzkum se zaměřuje na studování předpokládaného účinku stravy s vyloučením živočišných produktů (veganská strava) na skladbu bakterií ve střevě a jejich metabolickou funkci. Na základě dostupných údajů se předpokládá, že veganská dieta je ochranným faktorem rozvoje řady civilizačních onemocnění, mimo jiné obezity, cukrovky 2. typu, vysokého tlaku a některých nádorových onemocnění. Jedním z faktorů, které mohou stát za tímto příznivým trendem je … Celý článek

Od raw k veganství

zařazeno do: Živá strava | 1

S vitariánstvím jsem začal na konci roku 2009, kdy jsem několik měsíců předtím přestal konzumovat živočišné výrobky. Na internetu jsem se dozvěděl o prospěšných možnostech raw stravy, která údajně lečí veškeré nemoci a zlepšuje kvalitu života. Na začátku to byl experiment, krok do neznáma, později se z toho stal životní styl.

Zpověď bývalého vitariána – odstoupení od ortodoxního raw food

zařazeno do: Živá strava | 33

V předchozím článku jsem psal o některých důvodech, proč po téměř 7 letech se už nestravuji jenom syrovou stravou. Nyní bych se s vámi rád podělil o mé vlastní zkušenosti ve větších detailech a hlavně bych chtěl mluvit o mínusech takovéto stravy a o problémech se kterými jsem se osobně setkal. Ještě před nějakou dobou bych si nikdy nepomyslel, že někdy napíšu tento článek. Ale život je změna! Cítím svou povinnosti mluvit a informovat, nikoliv skrývat fakta, jak to dělají … Celý článek

Proč již nejsem na 100% Raw

zařazeno do: Otázky a odpovědi, Živá strava | 10

Milí čtenáři mého blogu, šest let svého života jsem věnoval studiu možnosti žití čistě na rostlinné stravě, založené převážně na konzumaci ovoce, zeleniny, klíčků, malého množství ořechů, řas a hub bez jakéhokoli tepelného zpracování. Na vlastním těle jsem provedl dlouhodobý experiment, který bezesporu změnil můj život k nepoznání. Mnohonásobně se mi zlepšilo zdraví, sportovní výkony a vitalita. Zbavil jsem se nadváhy a potkal mnoho skvělých lidí. O přínosech života na živé stravě již několik let píši na tomto webu. Nyní bych … Celý článek

Podzimní šťáva z vlastní zahrádky

zařazeno do: Živá strava | 0

Toto léto jsem jedl hodně celého ovoce a málo odšťavňoval, ale potom jak nám na zahrádce dozrála jablka a mrkev pustili jsme se do odšťavňování všeho možného. Chtěl bych se s vámi podělit o jeden z mých oblíbených podzimních nápojů z jablek, mrkve, celeru, citronu a řepy. Tento nápoj je bohatý na vitamíny  A, B, C a hlavně na železo, měď, zinek, křemík, vápník, hořčík a draslík. Nemějte obavy a klidně přidejte zázvor, tím tento nápoj jenom vylepšíte :-) Dobrou chuť :-) … Celý článek

Léto na živé stravě

zařazeno do: Jídelníček, Živá strava | 0

Moji drazí jedlíci, s radosti bych se s vámi podělil o můj aktuální jídelníček. Doufám, že pro někoho z vás to může být zajímavé a inspirující :-) Osobně preferuji co nejednodušší způsob stravování tepelně nezpracovanými potravinami rostlinného původu a to z větší části ovocem, zeleninou, zelenými listy rostlin a s co nejmenším množstvím rostlinných tuků, například kokosová dužina, avokádo a semínka (lněné semínko, chia atd). Ihned po probuzení dělám pár workoutů, se protahuji anebo si jdu zaběhat. Po cvičení si odšťavňuji … Celý článek

Zázračný chlorofyl aneb zelená krev

zařazeno do: Jídelníček, Živá strava | 0

Hodně často slýchávám od lidí, že se dovážené tropické ovoce sklízí moc brzy, pěstuje se na půdě chudé na živiny, a proto není pro nás tolik výživově hodnotné, jakým by mohlo být. Určitě je něco z toho pravda a proto bych se s vámi rád podělil o svoje experimentování s pitím šťáv ze zelených trav, které nám můžou pomoci s dodáním veškerých potřebných vitamínů a minerálních látek. Chlorofyl je nejdůležitější molekulou na světě. Díky chlorofylu dochází k fotosyntéze, tedy k … Celý článek

“Poslední večeře” v podání Newsweeku

zařazeno do: Živá strava | 0

Dnes vyšlo nové vydání časopisu Newsweek, ve kterém se dozvíte o nových trendech ve stravování, např. veganství, raw food, frutariánství a paleo. Z časopisu jsem se dozvěděl, že Steve Jobes – zakladatel firmy Apple, měl podobné stravovací návyky jako já, což mě velmi potěšilo :-) Měl jsem čest se vyfotit s mistrem světa v thajském boxu v super těžké váze + 96.6kg, profi mistrem České republiky a vicemistrem King of Ring veganem Janem Můllerem, půvabnou a překrásnou Miroslavou Malaníkovou a její … Celý článek

Jak jsem vypadal na masité stravě

zařazeno do: Video tvorba, Živá strava | 0

Ještě před několika lety můj život byl zcela jiný. Byl jsem závislý na prášcích, alkoholu, nikotinu, nezdravé živočišné a tepelně zpracované stravě. Díky přechodu na živou stravu se mi povedlo zbavit se všech těchto závislostí. Jak je vidět na mém příkladu, vždycky je možnost změny. Stačí co nejvíc přiblížit svůj život přírodě a ta vás vždycky uzdraví. Ještě před několika lety jsem byl hodně smutný, postrádal jsem sebelásku. Když jsem poznal, že naše tělo je domovem pro náš duch, pochopil … Celý článek

Snadná cesta k ideální váze – Allen Carr

zařazeno do: Překlady z knih, Živá strava | 0

Nedávno se mi do rukou dostala skvělá knížka od Allene Carre – Snadná cesta k ideální váze, kterou bych vám všem rád doporučil. V této knize autor krok po kroku vystihuje všechny mýty spojené s nezdravou měšťanskou stravou moderního člověka, poukazuje na některá fakta a představuje novou metodu hubnutí bez diet. Speciálně pro vás jsem přeložil několik textů z této zajímavé knihy. Už dříve jsem se setkal s jeho další knížkou – Snadná cesta jak přestat kouřit, ve které autor … Celý článek

Pozor na vitamín B12

zařazeno do: Živá strava | 1

Existuje mnoho různých názoru ohledně nutnosti doplnění vitamínu B12. Někdo tvrdí, že lidský organismus stejně jako organismus jiných živočichů je schopný sám se postarat o výrobu tohoto vitamínu. Je tomu skutečně tak? B12 je důležitý především pro správnou funkci krvetvorby, podílí se na syntéze DNA a ATP a je nezbytný pro správnou funkci nervového systému. V našem těle vitamín B12 vyrábí bakterie v tlustým střevě, kde bohužel je velmi omezené vstřebávání. Mikroorganismy produkující vitamin B12 napadají určité potraviny, např. řasy, … Celý článek

Plod stálezeleného majestátního stromu

zařazeno do: Tropické ovoce, Živá strava | 0

Liči je tady! S příchodem zimního období mám vždycky radost když v obchodech začnou prodávat toto šťavnaté ovoce s příjemnou sladko-kyselou příchuti. Čerstvé liči udrží barvu a kvalitu maximálně 5 dnů po otrhání, proto by se mělo co nejdřív sníst. Koupené ovoce opláchneme vodou a pote pomaličku sundaváme slupku a jíme. Pecky nejsou jedlé. Líčí obsahuje především vitamin C, vápník, hořčík a draslík. Jeho energetická hodnota je na 100 g zhruba 65 kcal. Na nejlepší velké liči, které jsou měkké … Celý článek

Život bez jídla aneb krásná lež

zařazeno do: Živá strava | 6

Asi jste už slyšeli o tzv. breathariánech, kteří šiří informace o možnostech žití bez příjmu fyzické stravy. Tito lidé tvrdí, že se živí pránou – kosmickou energii, kterou přijímají buď dechem, v podobě sladké tekutiny, která se objevuje v ústech, koukáním do slunce, pomoci třetího oka anebo přijímají tuto energii celým tělem. O životě bez jídla se uspořádávají semináře, workshopy a praktikují se dokonce iniciační techniky pro přechod na pránu. Jelikož poslední dobu jsme všichni doslova bombardováni tímto jevem či … Celý článek

Podzimní dobroty ze zahrádky aneb co teď jím

zařazeno do: Jídelníček, Živá strava | 0

Lidé se mě často ptají co teď jím, a tak jako vloni bych o tom chtěl opět napsat malý článek :-) Můj aktuální jídelníček se skládá ze zdravých a dostupných potravin pro každého. Podle mě není nic jednoduššího, než jíst živou stravu. Již třetím rokem bydlím ve vesnici v domečku s malou zahrádkou, a čím dál víc si uvědomuji výhody pěstování vlastních potravin. Jahody, maliny, třešně, rajčata, jablka a hrušky. Ty naše chutnají prostě jinak, než ty co se prodávají … Celý článek

Moje zkušenosti se suchým půstem

zařazeno do: Živá strava | 0

AKTUALIZACE OD 24.11.2016: V žádném případě nedoporučuji provádět žádné půsty a to jak na vodě tak i bez vody – pozn. autora. Se svými prvními půsty jsem začal ještě před 6 lety, kdy jsem se rozhodl pro přechod na 100% živou stravu. Nikdy nezapomenu na svůj první jednodenní půst. Po dnu bez jídla jsem se probudil v noci kvůli silnému bušeni srdce a silnou touhou po jablku, které jsem musel v tu noc sníst. Pak se mi udělalo dobře. Tato zkušenost … Celý článek

Proč já nejím kakao

zařazeno do: Živá strava | 5

Vždycky jsem miloval čokoládu. Ale teď když žiji na živé stravě čím dál víc si uvědomuji, že tato potravina pro mě není vhodná, neboť kakao je stimulant a může vyvolávat závislost. Ano, kakao obsahuje mnoho prospěšných látek včetně vitamínů a minerálů, řeknete vy, ale bohužel obsahuje i jedovaté látky, které našemu tělu jen škodí. Podle některých zdrojů kakaový bob obsahuje kofein a teobromin. A to jsou narkotika, stimulanty. Tyto látky narušují homeostázu a metabolismus, způsobují narušení přirozených metabolických procesů a … Celý článek

Chia semínka – zdroj všech devíti esenciálních aminokyselin

zařazeno do: Živá strava | 0

Poslední dobu provádím experiment se zvýšením svalové hmoty a tak do svého jídelníčku jsem zařadil Chia semínko, které přijímám spolu se sladkým ovocem v podobě koktejlů. Chia semínka pocházejí z rostliny šalvěj hispánská (Salvia hispanica). Na území CŘ roste šalvějí lékařská, která je příbuznou rostlinou. Chia semínka kvůli svým nutričním vlastnostem jsou považována za super potravinu. Chia semínka s příjemnou oříškovou příchuti, obsahují všech devět esenciální mastných kyselin včetně Omega-3 a Omega-6. Chia semínka také obsahují vitaminy A, B1, B2, C, … Celý článek

Překyselení – hlavní příčina stárnutí

zařazeno do: Překlady z knih, Živá strava | 2

Měli bychom vědět, že od narození jsme obdařeni mnohými důležitými “poklady života” – velkou zásobou minerálních látek. Tyto látky jsou obsaženy ve vlasech, ve vlasových folikulech, v nehtech prstů rukou a nohou, v kůži, v kostech, v krevních cévách, v chrupavkách, ve šlachách a v krvi. Tyto zásoby minerálů jsou pilířem našeho zdraví a krásy. Kyseliny se do našich těl dostávají s jídlem a pitím nebo v důsledku přehnané fyzické aktivity nebo stresu. Pokud nemáme správnou životosprávu, neustálá spotřeba minerálních látek … Celý článek

Zelený koktejl z kiwi pro spalování tuků

Mnozí z Vás vědí o blahodárných účincích bylinek, ale málo kdo dokáže sníst dostatek zelených listů, aniž by je nějak ochutil. A přidání malého množství zeleni do hotových jídel nestačí. Pokud máte vlastní zahradu anebo máte vedle les nebo louku, určíte byste mohli využit možnost sběru různých zelených rostlin, které lze mixovat doma s ovocem. Takový zelený koktejl obsahuje všechny prospěšné látky ze zelených listů (včetně aminokyselin) a příjemnou sladkou chuť po ovoci Jistě všichni víte o tom, že grapefruit … Celý článek

1 2