Překyselení – hlavní příčina stárnutí

zařazeno do: Překlady z knih, Živá strava | 2

Měli bychom vědět, že od narození jsme obdařeni mnohými důležitými „poklady života“ – velkou zásobou minerálních látek. Tyto látky jsou obsaženy ve vlasech, ve vlasových folikulech, v nehtech prstů rukou a nohou, v kůži, v kostech, v krevních cévách, v chrupavkách, ve šlachách a v krvi.

Tyto zásoby minerálů jsou pilířem našeho zdraví a krásy. Kyseliny se do našich těl dostávají s jídlem a pitím nebo v důsledku přehnané fyzické aktivity nebo stresu. Pokud nemáme správnou životosprávu, neustálá spotřeba minerálních látek sloužících k neutralizaci kyselin v organismu, může poškodit naše zdraví a přivést k uhasnutí přirozené krasy a předčasnému stárnutí.

predcasne-starnuti

Kyseliny a toxiny jsou neutralizovány takovými minerálními látkami, jako jsou vápník, hořčík, sodík a draslík. Recyklovaným kyselinám chemici říkají soli. Můžeme buď celý život znečišťovat naše tělo těmito soli a toxiny a čelit tak nevyhnutelným důsledkům, jako předčasné ztrátě mladí, krásy, zdraví, síly mysli, duševní síly, fyzického a sexuálního výkonu. Nebo můžeme se pokusit ochránit naše tkáně, buňky, orgány, klouby a žlázy od toxinů, abychom co nejdéle zachovali mládí.

Co okyseluje naše tělo? Jaké jsou to procesy v našem každodenním životě?

Proces překyselení je ovlivněn jak velkým příjmem taninu s každým šálkem kávy nebo černého čaje, tak i přísunem kyseliny octové z cukroví a čokolády nebo z nikotinu z cigaret, z alkoholu a také z  činností našeho těla, které působí kyselinotvorně, například z velké fyzické zátěže a negativních psychických projevů. Řev diskotéky, frustrace, strach, stres to vše přes elektrické kanály na chemické úrovní vyvolává kyselou reakci. Tyto reakce organismu musí být neutralizovány, aby nedošlo ke kyselinovým popáleninám tkání, nervových zakončení, chrupavek, orgánů a žláz, což může vyvolat funkční poruchy.

pozor okyseluje

Naše zásoby minerálních látek chudnou při každém použití léků proti bolesti, které obsahují kyselinu acetylsalicylovou. Tato kyselina také musí být neutralizována naším organismem. To znamená, že tak zvané „alkalické vyčerpání“, ke kterému v dnešní době dochází velice často, je způsobeno totálním vyčerpáním minerálů z organismu. Proto chceme-li mít pevné zdraví a dlouhověkost, musíme se vždy postarat o dostatečný příjem potravin bohatých na minerály, které jsou nezbytné pro zpracování kyselin. Pokud je těchto minerálů nedostatek, může to vést k nevyhnutelnému vyčerpání vápníku, hořčíku, sodíku a jiných minerálů.

Takže proč lidé stárnou?

Protože vyčerpávají „pokladnici svého života“, tj.v důsledku překyselení organismu se vyčerpávají zásoby minerálních látek, aby se tak mohla udržet neutrální pH krve. Neustálé vyčerpání minerálů z vlasů a vlasových folikul, kostí, chrupavek a kloubů vede k zániku krasy a mladí.

Kyselina močová a močoviny vznikají v tělech milovníků masa, a také kvůli velkému množství odumřelých buněk. Kyselina octová pochází z konzumace sladkostí, „špatných“ tuků a sladkých šumivých nápojů. Milovníci kávy a černého čaje zásobují tělo taninem. Kyselina mléčná vzniká v důsledku nadměrné svalové aktivity. Příjmům kyseliny acetylsalicylové jsme vděční práškům proti bolesti. Chlorovodíkovou kyselinu vytváří stres, vztek a další negativní emoce. Oxid uhličitý dodáváme sycenými nápoji. Kyselina sírová vzniká v důsledku spotřeby vepřového masa, které produkuje plyny. Kyselina dusičná pochází ze slaného masa a různých druhů sýrů. Kyselina šťavelová pochází z vařeného špenátu, rebarbory a kakaových bobů (z čokolády). Čerstvá zelenina, která obsahuje kyselinu šťavelovou, neškodí nám, dokud jí neuvaříme nebo nějak jinak tepelně zpracujeme.

„Dlouho bylo popíráno, že se acidobazická rovnováha v těle může narušit a že může dojít k přebytku kyselin. Nové výzkumy ovšem dokládají, že v důsledku stravování s přemírou bílkovin a tuků, nedostatku pohybu a také stresu se v těle skutečně tvoří příliš mnoho kyselin. Mladý, zdravý člověk je většinou bez obtíží vyloučí močí, ale po třicítce výkonnost ledvin klesá v průměru o jedno procento za rok. Kvůli tomu se v tkáních ukládá více kyselin.“ – MUDr. Zbyněk Mlčoch.

Co s tím můžeme udělat?

Za prvé, je třeba snížit množství kyselin dodávaných s jídlem a napojí z potravinářského průmyslu (konzervační látky, aditiva, chemikálie). Vyvarovat se konzumaci perlivých nealkoholických nápojů, které vedle vody obsahují kyselinu citronovou, uhličitou, fosforečnou a jejich pH je často pod 4,0. Kuřáci mají skoncovat s cigaretami, milovnici masa omezit jeho spotřebu, nebo raději maso zcela vynechat. Maso při  zpracování tvoří kyselé metabolity. Také nelze přehánět s nadměrnou fyzickou námahou a s příjmem léků proti bolesti. Zapomeňte na čokoládu a kávu! A co možná nejvíce omezte spotřebu cukrářských výrobků, nejlíp se jím zcela vyhněte! Do svého jídelníčku zahrňte co nejvíc živé stravy v podobě zralého ovoce, čerstvé zeleniny a klíčků. Pokud z nějakých důvodů zatím nemůžete přejít na živou stravu úplně, aspoň se pokuste o stravu vegánskou s velkým podílem živé stravy.

Jak lze změřit úroveň kyselosti?

Běžné metody, které se v medicíně používají k určování hodnoty pH nepřináší žádné využitelné výsledky, protože tělo krev natolik ochrání, že jakékoliv odchylky se dají jen zřídkakdy zachytit. Přitom tkáň může být silně překyselená, protože pH hodnota krve se testem ukáže jako neutrální. Avšak určení pH hodnoty moče je jednodušší, levnější a odráží téměř přesně stav tkáně. Proto pro změření pH moče lze použit lakmusové papírky, které lze zakoupit v lékárně. Ideální hodnota tkáně leží mezi pH 7,4 až 7,5.

Pro svoje studijní účely bych Vás rád požádal o provedení testu pH moče pomoci lakmusových papírků a poté o zaslaní výsledků pomoci mojí anonymní studijní ankety, kterou najdete zde.

Zdroj: V tomto článku byl použit výňatek z knihy německých autorů Petra Jentschura a Josefa Lohkämpera "La salute attraverso l'eliminazione delle scorie" - "Odvádění toxinů - cesta ke zdraví", 2006.

Pozn. autora: Celá filosofie článku, který jsem napsal na základě výňatku z knihy německých autorů Petra Jentschura a Josefa Lohkämpera “La salute attraverso l’eliminazione delle scorie”, je v tom, že při nevhodné životosprávě dochází k překyselení organismu, což nutí tělo čerpat víc minerálů z tělesných tkaní, aby krev si mohla udržet neutrální pH, aby tak nedošlo ke změně pH krve a smrti organismu. Podle Dr. Lyndy Farsetto, která se na Kalifornské Univerzitě (UCLA) zabývá acidobazickou rovnováhou, vede naše tělo boj s pochybným výsledkem, při kterém vyčerpává všechny své rezervy, což vede k poškození ledvin a jater – našich nejdůležitějších detoxikačních orgánů. Při studiu přibližně 100 starších osob zjistila, že v tukových tkáních skladujeme kyselé toxiny místo toho, abychom je prostřednictvím ledvin vyloučili. Tyto orgány tedy používáme k tomu, abychom se zbavili nákladu toxických látek, takže naše tělo chrání své orgány před kyselým účinkem; avšak mezitím se v nás rozvíjejí nemoci jako rakovina, cukrovka, problémy s klouby a vzniká mnoho dalších patologických stavů (viz http://www.lecenibezchemie.cz/Voda/voda2.htm)

Oficiální medicina neuznává překyselení organismu za nejnebezpečnější zdravotní problém současnosti a popírá veškeré vymíněné skutečnosti. Cílem tohoto článku je poskytnutí vědeckých poznatků a vyšetření alternativních zdrojů. Každý se může rozhodnout sám, jestli informace uvedené v tomto článku přijme za své či nikoliv. Každá osoba je zodpovědná za své vlastní rozhodnutí a činy. Každý si pro sebe může provést vlastní průzkum a nalézt své vlastní pravdy.

Líbí se Vám moje články a inspirují Vás? Nechte si zasílat novínky na email

Vstupem na tyto stránky souhlasíte s prohlášením o vyloučení odpovědnosti.

Už několik let testuji na sobě účinky rostlinné stravy, základní myšlenkou které je uctivé soužití se vším živým, dosažení optimálního zdraví bez zbytečného ubližování ostatním živým tvorům a bez zatěžování životního prostředí.


Na mých stránkách najdete zajímavé články o živé stravě a některé moje oblíbené recepty pro různá roční období.


Pokud shledáte moji práci při psání obsahu těchto stránek a mého eBooku za přínosné, budu moc vděčný za jakoukoliv podporu, viz tato stránka.




  • 2 Responses

    1. Vlk
      | Odpovědět

      Článek jsem nečetl celý, ale pokud se nepletu, velký a dost zásadní okyselovač v těle je cukr, tedy sacharidy v jakékoliv podobě (dle mého mnohem větší překyselovač než maso). Jak to frutariáni dělají, že nejsou překyselení?

      • Dima
        Dima
        | Odpovědět

        Dobrý den, v ovoci a zelenině dominují alkalické valence, takže jejich konzumace eliminuje acidózu. Kromě toho ovoce a zelenina obsahují velké množství alkalizujících makro-elementů (např. draslík). Čím blíž je ovoce (nebo zelenina) k povrchu půdy, tím vyšší je obsah alkalizujících makro-elementů. Přičemž když do ovoce přidáme cukr, účinek bude opačný – okyselující. Okyseluje vařená marmeláda s cukrem, okyselují ovocné šťávy s cukrem. Můžete ale jíst hodně ovoce, a nikdy si tím nezpůsobíte acidózu. Vezměte si mně jako příklad – můj jídelníček tvoří na 80-90% sladké a kyselé ovoce, přitom pH mé moči neklesá pod 7 pH. Doporučil bych Vám k seznámení a nastudování materiály známého autora – Dr. Normana Walkera nebo Paule Bragga. Přeji hodně zdraví!

    Nechat komentář

    Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

    Komentáře autorů s vymyšlenou nebo neexistující emailovou adresou nebudou zobrazovány.