Proč já nejím kakao

zařazeno do: Živá strava | 5

Vždycky jsem miloval čokoládu. Ale teď když žiji na živé stravě čím dál víc si uvědomuji, že tato potravina pro mě není vhodná, neboť kakao je stimulant a může vyvolávat závislost.

Ano, kakao obsahuje mnoho prospěšných látek včetně vitamínů a minerálů, řeknete vy, ale bohužel obsahuje i jedovaté látky, které našemu tělu jen škodí.

Podle některých zdrojů kakaový bob obsahuje kofein a teobromin. A to jsou narkotika, stimulanty. Tyto látky narušují homeostázu a metabolismus, způsobují narušení přirozených metabolických procesů a vyvolávají závislost. Kromě toho tyto sloučeniny (kofein a teobromin) jsou toxické a nejvíc jsou nebezpečné pro zvířata. Obsažený v kakau teobromin způsobuje u zvířat poruchu srdečního rytmu až srdeční zástavu. Psa může zabít už pozření tabulky čokolády (viz poradna na vettox.cz).

Čokoláda není vhodná ani jako odměna podávaná po kostičkách, protože teobromin se v těle kumuluje (zdroj zde). Když ochutnáte syrový kakaový bob tak poznáte jak je to odporně hořké a jak dlouho po požití v puse zůstává nepříjemná hořká příchuť. Mám osobní pravidlo – když něco nechutná samo od sebe bez jakýchkoliv uprav – není to pro mě vhodná potravina.

proč nejím kakaoAmerický spisovatel-vitarián Paul Nison upozorňuje na nebezpečí, které číhá v “neškodném” kakaovém prášku:

“Žádné zvíře v přírodě nebude jíst kakao, dokud jej neoklamete když přidáte do kakaa mléko nebo cukr. Pokud se vám podaří přesvědčit zvíře spolknout kakao, výrazně tím zkrátíte jeho život, a možná ho dokonce hned otrávíte. Primitivní lidé z různých kmenů používali kakao pouze pro posvátné rituály, ale ne jako každodenní jídlo. Kakao je nejsilnějším jedem pro naše játra a nejsilnějším stimulantem, který může způsobovat nespavost, noční můry, probuzení v noci, vyčerpání žláz vnitřní sekrecí, narušení práce ledvin. Kromě toho kakao vyvolává diferenciální přepad energie, paranoii, úzkost, deprese, výkyvy nálady, vztek aj. ”

Osobně můžu potvrdit, že po požití kakaa cítím neklid a návykovost. Dám si jednou puding s několika lžicemi kakaového prášku z nepražených bobů a další den to chci zas. A pak zjistím, že jiné ovocné pudingy bez kakaa už nejsou tak dobré.. Jako by něco chybělo.

Když na Silvestra jsme se sešli s kamarády u nás doma a všichni večer jsme jedli kakaové tirawmisu, v noci už pak nikdo nemohl usnout až do rána.

Vím, že tímto článkem Vás moc nepotěším, ale je dobré vědět co je co. Vím, že se možná málo kdo jen tak čokolády vzdá, ale omezit její konzumaci bychom měli co nejvíc.

Nebudu tvrdit, že RAW čokoláda nebo kakový prášek je zlo. Je to rozhodně lepší, než pražené kakao nebo klasická čokolada. Jen chci říct, že takové výrobky nepovažuji za živou stravu.

Slovo RAW v názvu kakaa nebo čokolády nedělá z něj živou potravinu, jakou je třeba jablko utržené ze stromu nebo broskev. Přírodní dary v podobě čerstvých plodů a zeleniny jsou vždy lepší, než uměle vytvořené potraviny i když na sobě nesou značku RAW. Není nic lepšího a užitečnějšího, než to, co pro nás vytvořila matka příroda. Proto dávejte přednost čerstvým plodům, než balením a potravinám vyrobeným člověkem. Čerstvé olivy jsou vždy lepší než olivový olej, čerstvé a zralé avokádo je vždy lepší, než avokádový olej a čerstvé oříšky jsou lepší, než oříškové máslo. Vše zpracované a “zlepšené” člověkem agresivně působí na naše chuťové receptory a tím otupuje buňky, které pak už nejsou schopny zachycovat úžasnou chuť a vůni přírodního ovoce, které je určeno k spotřebě ve své původní podobě.

Karob - alternativa pro kakaoAlternativou pro kakao je karobový prášek, který je získáván z plodů dřeviny Ceratonia Siliqua. Tento plod roste ve Středomoří a také se mu řiká Svatojánský chléb (prý tuto potravinu s oblibou jedl svatý Jan). Karob je bohatý na bílkoviny, minerály a vitamíny. Oproti kakau však neobsahuje kofein ani theobromin.

Použitý zdroj: http://www.living-foods.com/articles/toxiccacao.html

Už několik let testuji na sobě účinky rostlinné stravy, základní myšlenkou které je uctivé soužití se vším živým, dosažení optimálního zdraví bez zbytečného ubližování ostatním živým tvorům a bez zatěžování životního prostředí.


Poskytnout dar pomoci systému PayPal

Pokud shledáte moji práci při psání obsahu těchto stránek za přínosné, budu moc vděčný za jakoukoliv podporu, viz tato stránka.

Děkuji vám z celého srdce!

Líbí se Vám moje články a inspirují Vás? Nechte si zasílat novínky na email

Vstupem na tyto stránky souhlasíte s prohlášením o vyloučení odpovědnosti.



  • 5 Responses

    1. Martin
      | Odpovědět

      WOW, prvně jsem ti chtěl napsat, jak je RAW kakao zdravé a tak. No, ale díky za osvětu. Až někdy dopotřebuji tu trošku, co tam mám, tak kakao také vyřadím. Jinak ten RAW bob mi náhodou chutná, má takovou sice hořkou chuť. Ale asi je to fakt droga, kdysi jsem MILOVAL tiramisu a čokoládu. Jak tak pomalu postupuji, můj RAW jídelníček pomalu opouští nejrůznější RAW potraviny :-)

    2. Dima
      Dima
      | Odpovědět

      Pochybuji o prospěšnosti kakaa a vůbec mi nechybí.

    3. Dita
      | Odpovědět

      No, ted jsem vážně prozřela… taky se mi děje, že jím kakao v podstatě denně…úplně jsem zapomněla, že tam je kofein taky…. chci se zeptat: Klasický karobový prášek je také pražený, je to tak? Je tedy nutno si kupovat opět s certifikací raw? případně jestli víte o nějakém místě, eshopu kde se dá pořídit za slušnou cenu…díky…

      • Dima
        Dima
        | Odpovědět

        Dito, viděl jsem raw karob v prášku od Lifefoodu a také se občas prodávají celé sušené lusky. Pražený bych nebral. Většina karobu na trhu je zpracovávána z opražených karobových lusků. Takový lusk má typickou tmavě hnědou barvu, velice podobnou kakau, specifickou unikátní vůni a chuť. Nic proti tomuto karobu, dezerty z něj jsou výtečné! Ale není raw. Bohužel, na trhu je mnoho karobu, který je milně označován jako raw – všechny chutnají, voní a vypadají stejně. Pražení lusků jim dodává tmavě hnědou barvu, která je jednoznačným vodítkem, že prášek byl zpracován za vysoké teploty. Skutečně raw karob má lehce hnědo-béžovou barvu (na rozdíl od praženého karobu nepřipomíná kakao) a jeho chuť je mnohem jemnější, přitom plnější a velice specifická. Rozdíl jednoduše pozná každý.

    4. Katka
      | Odpovědět

      Ahoj Dimo. U mňa je to rovnaké. Búšilo mi srdce od kakaa ešte v časoch , keď som nebola vitarianka. Dnes ani nehovorím . Stačí lyžicka a mám problém so srdiečkom a objaví sa aj nepokoj a niekedy bolesť hlavy. Je to jed.

    Nechat komentář

    Komentáře autorů s vymyšlenou nebo neexistující emailovou adresou nebudou zobrazovány.