Proč již nejsem na 100% Raw

zařazeno do: Otázky a odpovědi, Živá strava | 10

Milí čtenáři mého blogu,

šest let svého života jsem věnoval studiu možnosti žití čistě na rostlinné stravě, založené převážně na konzumaci ovoce, zeleniny, klíčků, malého množství ořechů, řas a hub bez jakéhokoli tepelného zpracování. Na vlastním těle jsem provedl dlouhodobý experiment, který bezesporu změnil můj život k nepoznání. Mnohonásobně se mi zlepšilo zdraví, sportovní výkony a vitalita. Zbavil jsem se nadváhy a potkal mnoho skvělých lidí. O přínosech života na živé stravě již několik let píši na tomto webu.

Nyní bych vám však chtěl oznámit, že jsem se rozhodl svůj experiment ukončit. Rozhodl jsem se, že se již nebudu zcela vyhýbat tepelně upravené stravě, zejména vaření ve vodě a v páře. Zjistil jsem, že z dlouhodobého hlediska mi 100% tepelně nezpracovaná strava už nadále nevyhovuje. Nyní se krátce pokusím vysvětlit proč.

juices

Jedním z velkých problémů pro mě byl sociální aspekt. Můj velice odlišný způsob stravování mě velmi odděloval od celé společnosti. Bylo značně problematické někde se najíst nebo zajít s někým na oběd. Podvědomě jsem musel mnohé lidi konfrontovat a mnohokrát i sebe samého, což ve mně vytvářelo velký odpor. Specializované raw restaurace mi bohužel také nevyhovovaly. Přál bych si být volnější a mít pestřejší výběr potravin.

Kromě toho, rychlé vstřebávání jednoduchých cukrů z ovoce mě nutilo jíst prakticky celý den, což vytvářelo potřebu neustále přemýšlet o tom, co budu jíst a kde sehnat jídlo. Velmi často je to značně stresující záležitost, a to i vzhledem k tomu, že pracuji v kanceláři ve velkém městě. Bohužel nemohu neustále přemýšlet jen o tom, kde si seženu jídlo a jestli se dnes vůbec najím.

Dalším problémem byla kvalita konzumovaného ovoce a zeleniny. Zjistil jsem, že při konzumaci klasického ovoce a zeleniny se neobjedu bez užíváni velkého množství doplňků: vitamínů, minerálů a antioxidantů z důvodů nízké kvality místního nebo importovaného ovoce či zeleniny. Musel jsem řešit také problém s nedostatkem vitamínů skupiny B, zejména B12 a špatným vstřebáním/nedostatkem železa, což mělo negativní vliv na kvalitu mé krve a na celkový zdravotní stav.

Rozhodl jsem se snížit počet jídel za den a zvýšit interval mezí jednotlivými jídly, a to zařazením šetrně tepelně upravované zeleniny, brambor a rostlinných olejů do jídelníčku. Tímto vyhrává celý trávicí systém, který nemusí být neustálé zatěžován, stejně tak jako zuby. Odpadá také nutnost neustále přemýšlet o jídle a běhat mezi kuchyní a záchodem.

Musel jsem mimo jiné zařadit některé super-potraviny a vitamíny, abych mohl dodat tělu všechny potřebné látky a potpořít imunitní systém. Dlouhodobý experiment ukázal, že konzumace pouze syrové rostlinné stravy není vždy efektivní a občas může být nedostačující nebo škodlivá. Šetrně tepelně upravovaná zelenina je mnohem prospěšnější, než například konzumace syrových oříšků, semínek nebo tučných pomazánek a dressingů.

Zkoušel jsem různé způsoby stravování raw food – nízko-tučnou raw stravu (8/1/1 a 9/5/5), raw stravu se zařazením tuků, zkoušel jsem různé možné kombinace a poměry. Způsob stravování převážně ovocem a zeleninovými saláty večer byl doteď nejlepší volbou. Avšak z dlouhodobého hlediska jsem cítil, že ani tento model není dokonalý.

Přidáním vařené/napařené zeleniny, brambor, batátů a rýže do mého živého jídelníčku jsem si ještě zlepšil celkový způsob, jak se cítím a rozšířil tím rozmanitost chutných a zdravých rostlinných jídel v mém jídelníčku.

Snížil jsem procento živé stravy ve svém jídelníčku, nechystám se však vracet na zcela klasický druh stravování. Stále považuji jakékoliv živočišné potraviny za škodlivé a neetické a nikdy nehodlám překročit hranici veganství. I na dále budu jíst velké množství živé stravy, s největším podílem čerstvého a zralého ovoce.

Přišel jsem o iluzi toho, že existuje absolutně správný stravovací systém. Svět forem, v němž žijeme, není stabilní, kategorický a zásadový, ale je mnohostranný a proměnlivý.

Nechci říci, že syrová rostlinná strava je špatná. Nikoliv. Mohu jen předpokládat, že tento typ stravování není vhodný pro každého, respektive není nutné dodržovat přísně na 100% raw a jíst vše jen syrové, což u někoho může vyvolat i zbytečný fanatizmus. V žádném případě bych nerad ze stravování živou stravou vytvářel náboženství a podporoval v tom ostatní.

Rád bych také upozornil „půstaře“ a milovníky různých očist těla na nebezpečí dlouhodobých půstů a hladovění. Ano, možná to může někoho šokovat, ale zjistil jsem, že všechny takové postupy, kterými omezujeme naše tělo v příjmu potravy jsou velmi nebezpečné a zdraví škodlivé! Navíc někteří z toho potom mohou vytvářet nesprávné závěry, a to například o možnosti existence života bez jídla.

Stále věřím, že živá strava je ta nejlepší strava pro naše tělo, ale je také důležité být rozumný a brát ohled na všechny okolnosti. Jsme na zemi a žijeme za určitých podmínek, ve kterých se zdá, že kvůli znečištění, chemické a genetické manipulaci nemůžeme žít zcela přirozeným životem a jsme nucení se ochraňovat před škodlivými vlivy prostředí.

Je také třeba vždy provádět vlastní výzkumy předtím, než se rozhodneme ke změně naších stravovacích návyků. Je stále mnoho neobjeveného a je na čem pracovat a co objevovat. Přechod na živou stravu byl jedním z nejrozhodnějších kroků v mém životě. A jsem velice vděčný Existenci, že mě provedla touto cestou. Pomohlo mi to se detoxikovat a vrátit si zpět přirozené zdraví. Teď už však vím, že toto není cesta na celý život. Nejlepší cesta je zlatá střední cesta!

Jelikož stále pracuji na změně svého jídelníčku, nemohu zatím sdělit větší podrobnosti. Už vím, jakým se vydám směrem, ale jakých dosáhnu výsledků ukáže čas. O mých dalších experimentech se s vámi vždycky rád podělím.

Mějte se krásně a ve zdraví, vždycky,

 

UPDATE: Pokračování čtěte ve článku Zpověď bývalého vitariána – odstoupení od ortodoxního raw food.

Líbí se Vám moje články a inspirují Vás? Nechte si zasílat novínky na email

Vstupem na tyto stránky souhlasíte s prohlášením o vyloučení odpovědnosti.

Už několik let testuji na sobě účinky rostlinné stravy, základní myšlenkou které je uctivé soužití se vším živým, dosažení optimálního zdraví bez zbytečného ubližování ostatním živým tvorům a bez zatěžování životního prostředí.


Na mých stránkách najdete zajímavé články o živé stravě a některé moje oblíbené recepty pro různá roční období. Více informací najdete v mém eBooku, kde se dozvíte jak živá strava mi změnila život!


Od druhé poloviny roku 2016 již se nestravuji pouze raw stravou a také ji nedoporučuji jako plnohodnotnou stravu víz můj nový článek Proč již nejsem na 100% živé stravě.

Pokud shledáte moji práci při psání obsahu těchto stránek a mého eBooku za přínosné, budu moc vděčný za jakoukoliv podporu, viz tato stránka.




  • 10 Responses

    1. Kajo
      | Odpovědět

      zajímavé i Boutenko se vrátila částečně k vaření a dokonce i k pojídaní ryb a vajíček – každopádně ocenuji upřimnost

      • Dima
        Dima
        | Odpovědět

        Není to vůbec etické a rozumné jíst živočišnou stravu. Přes vajíčka a ryby mimo jiné do organismu lze natahat parazity a vyvolat nemoci. Už jsem psal článek o tom proč nejíst ryby. Z vajec hrozí také riziko Salmonely.

    2. Michal
      | Odpovědět

      Zrejme si asi niekde pochybil preto si nemal dostatok vyitaminov a nejedol si tak ako si mal. A to este ani nesportujes ako mi. Pretoze nie len ja ale i moji znami co a i vo svete co su ultrabezci su fruitariani a robia si pravidelne testy(ja tiez) a hodnoty mame v norme.
      Dalej co sa tyka stravovania prave naopak fruitariansky sposob stravovania je najednoduchsi z pohladu otazky – idem tam a tam co asi budem jest?je mnoho verzií a sposobov ako tuto otazku riesit, prave naopak je uzasne na tom to ze si mozes vziat co chces. Nie si limitovany vyberom z menu ale zoberies si z domu to naco mas chut. A tak isto i do prace. Das pät jablk 10 bananov, slivky, marhule a vec vybavena. Obed v restike? vzdy v kazdej ti minimalne spravia zeleninovy salat a ak ma niekto privela otazok?ak sa zaujima dozvie sa ak len vrta treba mat nadhlad a nieriesiť s dotyčným.
      Cítat webstranky a knihy a vela studií neznamená vediet, je to zvytocne ked clovek nema elementarne základy. Treba vediet nieco i o biochemii, fyziologii cloveka, validity testou z ktorích studie vychádzaju a pod.
      Kazdopadne palec hore za to co robis i za celu osvetu surovej stravy, kiez by aspon polovica z tych co je vo vasej krajine bola i unas. Good „fruit“ luck…

      • Dima
        Dima
        | Odpovědět

        Sportuji podle potřeby, mám dost pohybu a aktivní životní styl, ale nejsem profesionální sportovec. Zjistil jsem, že každému vyhovuje něco jiného. Rozhodně živá strava je důležitá, ale je také důležité mít ve všem zdravý rozum. Jakmile z jídla je náboženství – je to zlé a může vést k sebezničení. Když provedete vlastní vyšetření, tak zjistíte, že být 100% Raw není nutné. Člověk může prosperovat i na dobré veganské stravě s velkým podílem živé ovocné stravy. Je zbytečná idealizace Raw stravy, která bohužel může vést k fanatismu. Naštěstí jsem si to včas uvědomil a zakročil. Jenom vlastními zkušenostmi zjistíme jaké to přesně je a co konkrétně pro nás funguje. Měl jsem velkou zkušenost s živou stravou a pochopil jsem, že z dlouhodobého hlediska stravování zcela Raw stravou není praktické a není dostačující pro udržení i psychické rovnováhy. Doufám, že se k tomuto tématu ještě vrátím ve svých dalších článcích.

        • Michal
          | Odpovědět

          Ako hovorim netreba len citat ale i mat elementarne znalosti a dat si ich do suvisu so skutocnym svetom nie s tym v ktorom nas vychovali. Tu nejde o nabozenstvo ci fanatizmus tu ide o vratenie sa k najprimitivnejsiemu sposobu stravovania. K takemu aky ma kazdy zivy organizmus s vynimkou sucasneho cloveka. Ak niekto napise ze nie je nutne byt na raw strave aby si zaistil „dokonale zdravie“ tak zmenil sposob stravovania s nespravnym cielom. Trvale zdravie je sekundarnym cielom, vysledkom. Nie je to idealizacia len uvedomenie si co je skutocne. A ze niekomu to jednoducho nevyhovuje?nie je to touto stravou ale tou s ktorou doposial žil. Jednotlive procesy v tele su uz natolko zmene, poskodene, znefunkcnene, ze u niektorých ludi uz je problem co i len viac ako dve jablka zjesť. Preco tu mame ludi na veganskej strave i vitarianskej ktory takto ziju viac ako polovicu zivota a maju dostatok vitaminu B12, zeleza a pod.?ten kto ma dostatocne znalosti by mohol na to prist. A co sa týka skúseností testov a pod., pokial si netestoval funkcie vsetkych zliaz, funkcnosť organov pri vstrebavani vitaminov, i ich celkový stav, spravne vylucovanie odpadových látok, a iné, nemôzes zrovnavat vegansku tepelne upravenu stravu s vitarianstvom ci fruitarianstvom. Viem co sa snazis vysvetlit len mi to neda trochu upravit na spravnu mieru. Pretoze si mozno neuvedomujes aku mas zodpovednost voci ludom ktorí čítaju tvoje clanky. Ludia su prchky neisty, hladaju oporu vysvetlenie, odpovede, uistenie sa ze konaju spravne, ze nie su jediny a informacie v clankoch ktore im poskytujes su priam prelomove. Nevies si ani len predstavit aky by to malo na svet dopad ak by len tretina ludstva zila nasim sposobom. Pretoze tu nejde len o stravu ale i o kompletnu zmenu myslenia – a myslim ze vies o com hovorim co sa udeje s mysľou ked človek prejde na surovu stravu.
          Tvoje vyjadrenie ze i na veganskej varenej strave sa da dôstojne a plnohodnotne žiť to je ako keby si rovno povedal ze obcas ked si date aj trochu mäska rybku tak sa nic nestane. ved mame tu vela 100 a viac rocnych co jedli vsetko tak to je dôkaz. A teraz vsetci tí co sa snazli nieco zmenit zrazu zistili ze to robili zbytocne. Presne tak sa teraz mozno citia tí čo chceli zacat so surovou stravou. Uz im mozes hovorit kolko len chces ze zanechas vysoky podiel surovej stravy. Uz si im jednoducho dal impluz ze to ide i takto. Chapes co chcem povedat?good „fruit“ luck

          • Dima
            Dima
            | Odpovědět

            Moc dobře Ti rozumím Michale, také jsem to tak viděl. Ale život je změna, a nic nestojí na místě. Všechno se mění i naše myšlení. Nemám nic proti vitariánství nebo frutariánství, i na dále používám tyto mocné nástroje ve svém životě, abych mohl udržet zdraví a mladí. Já nejsem všemocný guru, který ví přesně všechno. Já se také stejně jako ty učím a poznávám nové věci. Vždycky jsem byl hodně zvědavý ohledně stravování a tak neustále pátrám, zkouším a objevuji. Nikdy se neřídím jen něčím psaním, spoléhám hlavně na vlastní zkušenosti a ty mě přivedly tam, kde jsem dnes. Svoje zkušenosti rád sdílím s ostatními. Když provedeš vlastní výzkum, zjistíš, že není nikdo, kdo by se zcela stravoval jen syrovým ovocem a zeleninou. Možná je několik výjimek, ale ti lidé nemůžou být vzorem pro celé lidstvo. Navíc není ani jediný vitarián, který by se dožil značně vysokého věku. A ano, máš pravdu, je možné, že jsou tací lidi, komu by neuškodily i živočišné výrobky, možná dokonce prospívaly. Jsme každý jiný. Je to volba každého z nás. Přiznám se Ti, že jsem dokonce zjistil, že způsob stravování nemá až tak velký vliv na délku života. Já jsem především vegan a to znamená, že nekonzumuji živočišné výrobky i z etických důvodů. Pro mě je důležité jak tělesné tak i duševní zdraví a rovnováha a proto se dívám na vše realisticky, nikoliv idealisticky. Stačí se oprostit dogmat a vědomí se vyjasní. Neříkám Ti, abys začal jíst vařenou, dělej to co je pro tebe vhodné. Když ti to zcela vyhovuje a tvoje fyzické a psychické zdraví je v pořádku, není co řešit. Já sdílím jen vlastní zkušenost.

    3. Dima
      Dima
      | Odpovědět

      „Tak jako neexistuje žádná „zdravá“ velikost bot, neexistuje ani výživa, která by byla pro všechny lidi stejně vhodná.“

    4. […] Od druhé poloviny roku 2016 již se nestravuji pouze raw stravou a také jsem ji přestal propagovat víz můj nový článek Proč již nejsem na 100% živé stravě. […]

    5. […] předchozím článku jsem psal o některých důvodech, proč po téměř 7 letech se už nestravuji jenom syrovou […]

    6. martin
      | Odpovědět

      Mily Kajo – pokial som cital knihu pani Boutenko, tak zakladny problem bol v absencii zelenej zeleniny a neskor zacala pridavat myslim aj vajicka atd:-)
      Mily Michal – uplne suhlasim s tym co uvadzas. Dovolim si poznamenat, ze mnoho ludi sa mylne domnieva, ze ked prejdu na „raw stravu“, vitariansku stravu atd, zrazu je vsetko tak ako ma byt. Samozrejme, ze oproti „beznej-varenej“ strave je to pre telo neskutocny prinos, avsak ludia, ktori sa venuju detoxikacii tela trosku viac, vedia, ze akoukolvek zmenou stravy nedokazeme z tela vyviest vsetky toxicke latky, ktore su v tele ulozene v opuzdrenych loziskach a zabetonovane v „usadeninach biogénnych soli“, ktore sa mozu vyskytovat kdekolkvek a obmedzovat funkcnost nielen buniek a organov, ale aj celych systemov. Jednym z „najmenej“ zavaznych problemov je potom napríklad to, ze tenke crevo nie je schopne absorbovat urcity vitamin alebo mineralnu latku a tak jej mozme skonzumovat tony a aj tak sa to minie ucinkom. Obdobna tematika zahrnajuca parazity nas pri podrobnejsom skumani vyvedie z omylu, aki sme my ludia inteligentni a parazity hlupe, kedze svojim posobenim v nasom organizme dokazu dokonale a cielene ovplyvnovat nielen nase nalady a spravanie (vratane depresie), ale aj vstrebavanie zivin roznymi formami (vylucovanim toxinov, samotnym absorbovanim nasich zivin, vyvolavanim cielených zapalov napr. v tenkom creve a tym opatovne znemoznenie vstrebania dolezitych prvkov). Dovolim si len lahko podotknut, ze parazity sa netykaju len „masozravcov“ ako sa mnohokrát mylne uvadza, ale aj vsetkych ostatných ludi konzumujúcich surovu zeleninu (nato aby napr. krava mala parazity, ich spapa s travou na luke-proste zakladny kolobeh), pretoze parazity su vsade a ma ich drviva vacsina z nas:-)
      Mily Dima,
      to co si dokazal, je naozaj super a davam dole klobuk pred tebou. Nedovoli mi vsak nepoznamenat, ze na tvojej stranke uvadzas informacie o leukocytoze – uz toto samotne je dostatocny argument na to, aby sme pochopili, co je telu vlastne a co „ani moc ne“ ak sa bavime surova versus tepelne upravovana strava:-)))
      Paci sa mi, ze davas „priestor zit po svojom“ kazdemu, ked hovoris, ze nie kazdemu vsetko „sadne“, ale na druhej strane moja manzelka konzumuje len surovu zeleninu, ovocie a oriesky a zije bez problemov:-))) Nemyslim si, ze telu nejakym spôsobom prospieva varena strava, kedze pri tepelnom spracovani dochadza nielen k znehodnoteniu vsetkeho ziveho a potrebneho, ale castokrat aj k zmenam chemických retazcov (maso), ktore sposobia, ze sa tepelne upravena potrava zmeni na toxicku (napríklad jedlo zo šťaveľa)…
      Na zaver len uvediem na pravu mieru to, ze nie som ani vitarian, ani iny „ian“, ale vdaka mojej manzelke robim velke pokroky a teoriu nasledne overujem v praxi rovnako ako ty:-)))
      Rovnako si velmi vazim tvoje vyjadrenie, ze istu mieru na tvojej zmene stravovania ma aj socialny aspekt:-))) Ale myslim, ze Michal, moja manzelka, alebo ktokolvek iny, by ti na tvoje dalsie argumenty okamzite dali protiargumenty bez zavahania:-)))
      Dima drzim ti palce aby si nasiel skutocny problem v svojom tele a aby si si udrzal svoj postoj, ze nie vsetko musi byt na 100%, lebo len vdaka tomuto postoju dokazeme napredovat a prjimat aj ine nazory a hladat nove obzory:-))) Z hlbky srdca si zelam, aby som sa mojim príspevkom nikoho nedotkol, pretoze aj ked tieto prispevky su „argumentujuce“, stale z nich citim uzasnu priatelsku atmosferu, takze dufam, ze som ju nijako nenarusil:-))) Ak ano, vopred sa ospravedlnujem:-))) Martin

    Nechat komentář

    Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

    Komentáře autorů s vymyšlenou nebo neexistující emailovou adresou nebudou zobrazovány.