Snadná cesta k ideální váze – Allen Carr

zařazeno do: Překlady z knih, Živá strava | 0

Nedávno se mi do rukou dostala skvělá knížka od Allene Carre – Snadná cesta k ideální váze, kterou bych vám všem rád doporučil. V této knize autor krok po kroku vystihuje všechny mýty spojené s nezdravou měšťanskou stravou moderního člověka, poukazuje na některá fakta a představuje novou metodu hubnutí bez diet. Speciálně pro vás jsem přeložil několik textů z této zajímavé knihy.

Už dříve jsem se setkal s jeho další knížkou – Snadná cesta jak přestat kouřit, ve které autor se dívá na kouření jako na jeden z typů drogové závislosti a odhaluje množství mýtů a falešných představ, kterými je cigaretový rituál opředen.

snadna_cesta_k_idealni_vaze
Od narození nám říkají, že musíme jíst hodně bílkovin a vápníku pro silné, zdravé svaly, kosti a zuby. A kde získat bílkoviny? Samozřejmě z masa. A proto jíme hovězí maso. Ale je skutečně toto správné rozhodnutí? Kdepak krávy berou bílkoviny? Koneckonců, jsou to býložravci. A další velcí suchozemští živočichové? Sloni, žirafy, hroši, nosorožci, koně, buvoli, gorily a další – všichni jsou býložravci.

Když nám odborníci radí jíst zvířecí svaly, abychom se zásobovali bílkovinami, bylo by logické, abychom se zakusovali i do zvířecích kostí a zubů, ze kterých bychom vstřebávali železo a vápník. A proč se nenaučíme žvýkat železné piliny a křídu? Vypadalo by to směšně? A odborníci nám doporučují jíst sýr a pít mléko, abychom vykompenzovali ztrátu životně důležitého vápníku. Je to také absurdní, i když není tak zřejmé.

Čí zuby jsou největší? Souhlasíte, že sloní kly jsou největší zuby, které jste kdy viděli. Představte si, kolik litrů mléka a kil sýru by musel sníst slon, aby mu mohly vyrůst tak obrovské kly? Ale ne, zdrojem veškeré energie a obrovské síly slona je vegetace, kterou se slon živí.

Největší a nejsilnější ze suchozemských zvířat jsou býložravci. Aha, a kdopak je králem zvířat, řeknete vy? Je to přece – lev – masožravec. Toto je další zavádějící mýtus. Možná, že Lev je považován za krále zvířat, ale podle své sily je výrazně slabší než slon. A pokud se vám zdá, že lev je hodně energické zvíře, ať je známo, že dvacet hodin denně prospí. Orangutan, který nejí maso, spí jen šest hodin denně. Kromě toho lev nezískává energii z masa!

Ano, lvi jsou skutečně masožraví, ale i oni preferují raději nejíst žádné maso. Lvi zabijí levharty a gepardy, ale obvykle je nežerou. Zákon přírody zakazuje dravcům pojídat jiné predátory. Až budete sledovat přírodovědný film ukazující lva nebo jiného masožravce s ulovenou kořistí, všimněte si, že lovec nejprve rozpáře žaludek kořisti a sežere jeho obsah. Z něho čerpá lev potřebné bílkoviny – z rostlin, které sežral býložravec. Když sežral obsah žaludku oběti, vybere si lev orgány jako srdce, játra, ledviny, plíce a mozek. S výjimkou kostí zaujímá u něj maso poslední volbu. Maso ve skutečnosti obvykle zůstane níže postaveným živočichům, hyenám a supům. A je jednou z příčin jejich ošklivého a vyzáblého vzevření.

Je obtížné přijmout myšlenku, že nejsme navržení pro konzumaci masa. Ale projevte zdravý rozum. Když se budete snažit jíst syrové maso, stěží je rozkoušete, ani nemluvě o trávení. Někdy ostatně nemůžeme rozkousat ani vařené nebo pečené maso. Náš zažívací aparát není pro trávení masa vybaven a nemáme ani odpovídající chemické látky, abychom mohli z masa vstřebat živiny a vyloučit odpadní produkty. Maso nám nedodává žádnou energii, tu získáváme ze sacharidů. Maso obsahuje velice málo sacharidů, a co je ještě důležitější, nemá prakticky žádnou vlákninu, absolutně nepostradatelnou pro zdraví a dobré trávení. Jestli máte rádi maso, představte si zvířata, která se jím téměř bezvýhradně živí – supy, hyeny a krokodýly. Sup ve skutečnosti vůbec nelétá, spoléhá na termiku (vertikální činnost teplých vzdušných proudů). Když se dosytosti nažere, má sotva sílu odlepit se od země. Krokodýl tráví život nepohnutě ve vodě či na břehu. Oba jsou oškliví, vyzáblí.

Myslíte si možná, že maso tepelně upravujeme jen proto, abychom zlepšili jeho chuť. Ale jestli uvařené maso tak lahodně chutná, nač potom potřebujeme koření a omáčky? … Máme dva důležité důvody, proč maso vaříme: Za prvé je nemůžeme jíst syrové, za druhé se rychle rozkládá a musíme zničit nebezpečné bakterie. Vařením ovšem neusmrtíme pouze bakterie, nýbrž i živiny. Vaření nese s sebou další značnou škodu, vypařuje se nezbytná vlhkost. Maso obsahuje tak jako tak málo tekutin už před tepelnou úpravou a ještě je o ně připravíme. Do odpovědi na otázku zda máme jíst maso chtějí zasáhnout i naše zuby. Masožravci mají dlouhé trháky nebo špičáky a dlouhé ostré drápy, kterými mohou maso trhat. Mají i víc kyseliny solné než člověk, a ta je potřebná pro neutralizaci jedů v mase. Maso se rychle kazí, proto mají masožravci krátké střevo, aby mohli rozkládající se potravu co nejrychleji opět vyloučit z těla. Až si příště objednáte jehněčí, vzpomeňte si na skotačivé zvířátko plné radosti ze života. Dokázali byste je sami usmrtit? Pravda je, že většina z nás by maso nejedla, kdybychom museli zvířata zabíjet sami. Maso pro nás nemá žádné přednosti, naopak je nejobtížněji stravitelnou potravou, z níž se nejhůře dají vyloučit odpadní látky. I když jste maso uvařili a rozžvýkali, nemá tělo k dispozici správné enzymy, aby je mohlo strávit. Maso nedodá tělu žádnou energii, na trávení však samo mnoho energie spotřebuje. (100-104)

Pamatujte si, že vaření – relativně nedávný vynález lidstva. Trvalo tisíce let vývoje, než naše trávicí procesy se přizpůsobily měnícím se okolnostem.

Maso prakticky nedává energii. Zdrojem energie jsou sacharidy, a maso obsahuje velmi málo sacharidů. Navíc maso téměř zcela postrádá velmi důležitou pro zdraví a trávení VLÁKNINU!

Další překlady z knihy jsou k dispozici na této stránce.

Za sebe můžu jenom potvrdit, že přechod na živou stravu a zbavení se závislosti na jezení masa mrtvých zvířat je jedinou přirozenou cestou ke zdraví a ideální váze. Žádné diety nebo omezení nepomůžou, respektive mají krátkodobý účinek.

Zdroj: z knihy Allen Carr – Snadná cesta k ideální váze
Vydavatel: Earth Save CZ, Jinonická 80, 158 00 Praha .

Líbí se Vám moje články a inspirují Vás? Nechte si zasílat novínky na email

Vstupem na tyto stránky souhlasíte s prohlášením o vyloučení odpovědnosti.

Už několik let testuji na sobě účinky rostlinné stravy, základní myšlenkou které je uctivé soužití se vším živým, dosažení optimálního zdraví bez zbytečného ubližování ostatním živým tvorům a bez zatěžování životního prostředí.


Na mých stránkách najdete zajímavé články o živé stravě a některé moje oblíbené recepty pro různá roční období.


Pokud shledáte moji práci při psání obsahu těchto stránek a mého eBooku za přínosné, budu moc vděčný za jakoukoliv podporu, viz tato stránka.




  • Nechat komentář

    Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

    Komentáře autorů s vymyšlenou nebo neexistující emailovou adresou nebudou zobrazovány.